zondag 30 december 2012

uitgelubberde onderbroek

-->
Eindhoven, 27 december 2012

Nou Vera,

We zijn los! 

Ik zit hier op mijn ateliertje nog even na te hyperen van ons gesprek van net. Of zou het toch van alle koffie en koolhydraten zijn die ik verorberd heb? Hoe dan ook, het werkt. Ik voel me goed en ik denk dat ik het wel kan. IK KAN HET! En jij ook. Samen kunnen wij dit dus.
Het was echt een goed gesprek met als rode draad natuurlijk ons voornemen om een jaar lang geen nieuwe kleding aan te schaffen. Grappig om te ontdekken dat we zoveel van dezelfde vraagstukken en onzekerheden hebben over onze relatie met mode en onze talenten en ambities. Want deze dingen zijn bij ons allebei zo sterk met elkaar verweven.
Oh god, wat ga jij mij goed leren kennen. Eind 2013 sta ik dus zowel fysiek als emotioneel helemaal in mijn uitgelubberde onderbroekje tegenover jou. Best intiem.
We gaan niet alleen elkaar leren kennen, we gaan ook andere nieuwe vrienden maken. Zoals de schoenmaker, tweedehandswinkels en hopelijk ook een paar avant-garde DIY-sites. Want we geven de mode (anagram voor moed whaaa) nog lang niet op!
Natuurlijk hebben we regels bedacht en we hebben onze boodschappenlijstjes ter voorbereiding van dit jaar met elkaar overlegd en akkoord bevonden. Want een goede voorbereiding is het halve werk. Het wordt straks namelijk zomer: waar koop je nu al een bikini? En daarna ook alweer winter; waar zijn we aan begonnen?!
We zijn het volgende overeen gekomen:
·       1 jaar lang geen nieuw geproduceerde kleding, schoenen, ondergoed, accessoires of stoffen kopen;
·       we mogen geen nieuwe kleding e.d. accepteren als cadeau;
·       we mogen 2e hands kleding ruilen;
·       we gaan een blog bijhouden waarop we met elkaar corresponderen in woord en beeld over de lusten, lasten en aankopen. En waarop we ook onze DIY projecten zullen verslaan.
En we hebben budget bepaald voor:
·       € 105,- p.p. per kwartaal aan 2e hands/vintage kleding
·       € 50,- p.p. per jaar aan fournituren, en deze gaan we delen
Je kunt je afvragen waarom we ons niet gewoon inschrijven voor de Fashion Challenge. Ook daarover hebben we natuurlijk gesproken. Deze challenge stelt dat je gedurende 1 jaar helemaal niets mag kopen, ook geen gebruikte kleding. Mezelf een jaar lang onthouden van kleding aanschaffen trekt mij niet, en niet alleen omdat het moeilijk zal zijn. Oké, je neemt een jaar geen deel aan de wegwerp maatschappij die de mode geworden is. Maar door je budget geheel op 0 te zetten heb je in dat jaar dus ook niet geleerd om alternatieve bronnen aan te boren zoals 2e hands winkelen of je eigen garderobe een nieuw seizoen in te helpen met een paar nieuwe knopen o.i.d. We gaan op mode-dieet. En net als bij een goed dieet stop je niet met eten, maar zorg je ervoor dat je gezond leert consumeren zodat je er lang plezier van hebt.  
Liefs,
Jeanine

Geen opmerkingen: